Slideshow

Pedagogik

 

En färd med oss


Visst är det möjligt att definiera termer som ledarskap, friluftsliv, grupprocesser etc med en rad vackra ord och teorier så att det låter filosofiskt, djupt och sådär lagom obegripligt. Men vi vill göra teorierna till verkliga verktyg för praktisk användning. Vi fokuserar mycket på att fundera på varför vi gör något och hur. Och vart det leder, reflektion och utvärdering är viktiga verktyg på Outdoor Academy. Vi utmanar våra studerande att på många plan komma utanför sina komfortzoner, både vad jaget, gruppen och aktiviteterna beträffar. Här följer ett axplock av de fundamentala övertygelser som vi av erfarenhet sett att har betydelse när vi utbildar i friluftsledarskap.

Vårt uppdrag är att möjliggöra rätt utmaningar i förhållande till din erfarenhet. Vi som utbildare kan egentligen lära dig ganska lite. Hur gärna vi än skulle vilja lära dig allt vi kan. Du måste lära dig själv, därför bygger vårt upplägg på att vi som utbildar tar ansvar för att skapa de bästa förutsättningarna för att du skall lära dig. Det betyder att vi håller koll på att vattnet är tillräckligt varmt då du övar dina eskimåsvängar och lagom kallt då du lär dig om issäkerhet. Men det är du som både rollar och går genom isen. Vi finns där med dig och ger dig tryggheten att våga utmana dig själv.

Den bästa miljön för din förståelse av dig och andra finns i den grupp du färdas med. Det lovar vi, för vi har sett det många gånger. Här är ett hett tips för en övning i karaktär; samla ett gäng vuxna från Norden som tillsammans skall färdas i minibussar ca 20 000 km i året, låt dem bo ett tag i små fjällstugor, eller ännu hellre ute i tält, hjälpas åt att dra pulkor på skidturer, enas om vilket håll kartan skall svängas, lära sig tycka om varandras favoritmat, känna igen varandra på lukten och dela den sista chokladbiten.

 

Din roll


Du som väljer att gå ett första år hos oss är en person som fyllt 18 år och är simkunnig. Du har ett stort intresse för friluftsliv och tvekar inte att ligga ute i tält flera nätter i följd, även om du inte får en dusch varje morgon. Du bör också vara intresserad av att lära känna dina klasskamrater, samt villig att utsätta dej för nya utmaningar nästan varje dag. Sen behöver du klara xx antal timmar i minibuss för att komma med på våra resor runt Norden.

För att få ut maximalt av året gäller det för dej att vara aktiv och ta vara på alla de många möjligheter som bjuds ut. Då får du ett roligt mellanår eller en god friluftsgrund att stå på för att kunna fortsätta att förkovra dej följande år.

Du som går vidare till det andra året är en person som verkligen känner för och vill jobba med friluftsliv och människor. Du satsar helhjärtat på att aktivt vara med och ta del av turplaneringar, ledarskapet, beslutsfattandet, evalueringar osv. Du är villig att pröva på utmaningar, kanske göra misstag, men sen komma igen och bli bättre på det du vill kunna jobba professionellt med. Fortfarande kommer du att sitta i minibuss, lukta på dina kompisar, leva livet ur ryggsäcken. Men du har också möjlighet att utveckla din egen affärsidé eller satsa på att få anställning inom branschen.