Läs och res: Historiska Krakow och Auschwitz

12.09.2018

*** SE FILM FRÅN TIDIGARE RESA (producent: Stefan Fagerlund) ***

Nu ändring från tidigare resor: vi åker med morgonflyget och får därmed nästan en hel dag extra i Krakow!

Resebeskrivning 25-30.4.2019

Krakow ligger ca 300 km söder om huvudstaden Warszawa. Staden är befolkningsmässigt Polens näst största, med cirka 760 000 invånare. Hela storstadsområdet har nästan 1,5 miljoner invånare.

Krakóws gamla stad är sedan 1978 ett världsarv. Kraków var Polens huvudstad från medeltiden till 1596, då kung Sigismund (på polska känd som Zygmunt III Waza) flyttade huvudstaden till Warszawa. Krakow undgick förstörelse under andra världskriget och därför kan staden ännu idag uppvisa en äkta medeltida stadskärna.

Dag 1 

Vi åker med tidiga morgonflyget från Kronoby till Helsingfors-Vanda flygplats. Vi anländer till Krakow redan kl. 09.40 lokal tid. På eftermiddagen lunch och guidad stadsrundtur i Krakows gamla stadsdel tillsammans med vår lokalguide Justyna, som även talar svenska. Vi besöker Wavelkullen, slottet och katedralen. Från Wawelkullen går vi längs Krakows gamla gator in mot Stora Torget "Rynek Glowny" som en gång var Europas största torg. Här bekantar vi oss med Mariakyrkan. På kvällen fri samvaro.

Dag 2 

Idag fortsätter vi att lära känna Krakows historiska stadsdelar med guidning i ghettot och de judiska kvarteren Kazimierz, där vi även har ett möte med ETT TIDSVITTNE. Tidsvittnet är en person som kan delge personliga (egna eller närståendes) erfarenheter av judeförföljelser i Polen. På kvällen gemensam middag på restaurang i judiska kvarteret.

Dag 3 

Efter frukosten startar vår buss mot koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau, som ligger i närheten av den lilla staden Oswiecim. Auschwitz-Birkenau var under andra världskriget skådeplatsen för en del av de grymmaste händelserna i vår världshistoria. Besöket omfattar besök i baracker, minnesutställningar och vandring på området. Guidning med svensktalande guide. Lunchen intas på en restaurang invid Auschwitz. På eftermiddagen återvänder vi tillbaka till Krakow. På kvällen fri samvaro.

Dag 4

På dagens program hör en utflykt till Polens mest kända vintersemesterort Zakopane som ligger i södra Polen på nordsidan av Karpaterna, vid foten av de majestätiska Tatrabergen. Zakopane har idag ca. 27.000 invånare. Eero Mäntyranta tog guld i 30 km skidåkning i VM i Zakopane 1962. Ifall vädret tillåter har vi har möjlighet att åka upp till toppen med Gubalowka tåget samt med hissen upp i hoppbacken för att njuta av de fina vyerna. Möjlighet till lunch i byn.

Dag 5 

Dagens utflykt går till den intressanta saltgruvan Wieliczka, som ligger öster om Kraków. Vi tar oss ner i gruvan via bekväma trätrappor och upp tillbaka med hiss. Gruvan ligger utanför Kraków i södra Polen, rakt under staden Wieliczka. Under Andra världskriget, användes en del av saltgruvan av den tyska ockupationsmakten till förvaring och produktion av krigsmateriel. År 1978 blev Saltgruvan i Wieliczka ett av de första tolv världsarven på UNESCO:s nyinstiftade världsarvslista. Gruvan har ca 1,5 miljoner besökare per år. Den har varit i drift sedan 1200-talet och är en av världens äldsta saltgruvor i kontinuerlig drift. Lunchen intas i restaurang som finns i saltgruvan.

Dag 6 

Efter frukosten start till flygplatsen. Vi anländer till Helsingfors-Vanda flygplats kl. 13.15 och tar tåget från flygplatsen till Österbotten.

Prisuppgifter:

Delat dubbelrum: 1070 euro/person
Enkelrumstillägg: 170 euro

 

I paketet ingår:

- Flyg från Kronoby-Helsingfors-Vanda flygplats t/r och tåg Helsingfors-Vanda- Österbotten                                                                                                                                                                                 
- Finnairs regulärflyg och flygskatter
- Logi i dubbelrum på aparthotell i Krakóws absoluta centrum
- 5xfrukost, 2xlunch, gemensam avslutningsmiddag
- Guidade stadsrundturer i staden Krakow, ghettot, judiska kvarteren Kazimierz till fots (svenskspråkig guide) - NU ÄVEN MÖTE MED TIDSVITTNE!
- Guidad besök till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau (heldagsbesök)
- Besök till Polens mest kända vintersemesterort Zakopane (heldagsbesök)
- Besök till saltgruvan Wieliczka (halvdagsbesök)
- Inträden
- Busstransfer i Polen
- Reseledarens tjänster

Ingår inte:

- Ev. tilläggsinträden
- Måltidsdrycker
- Reseförsäkring

Bra att veta

- Giltigt pass
- Valuta är den polska zlotyn
- Ta reseförsäkring i god tid innan resan

Övrigt

Inför resan hålls en kurskväll med fotoförevisning från tidigare resor och lästips inför resan. Anmälningar och bokningar senast 13.2.2019. Minimiantal deltagare: 14 personer.

 

Välkommen med!

Anmälningar och förfrågningar görs till:
carola.wiik@kvarnen.fi eller 050-302 3670.