"Läs och res": Polen, april 2018!

19.11.2017

*** SE FILM FRÅN TIDIGARE RESA (producent: Stefan Fagerlund) ***
 
 

Resebeskrivning

Kraków ligger ca 300 km söder om huvudstaden Warszawa. Kraków är befolkningsmässigt Polens näst största stad med cirka 760 000 invånare och hela storstadsområdet har nästan 1,5 miljoner invånare.

Krakóws gamla stad är sedan 1978 ett världsarv. Kraków var Polens huvudstad från medeltiden till 1596, då kung Sigismund (på polska känd som Zygmunt III Waza) flyttade huvudstaden till Warszawa. Krakow undgick förstörelse under andra världskriget och därför kan staden ännu idag uppvisa en äkta medeltida stadskärna.

Torsdag 19.4

Vi tar tåget från Österbotten till Helsingfors-Vanda flygplats. Vi anländer till Krakow kl. 21.10 lokal tid och checkar in på vårt centrumhotell.

Fredag 20.4

Vi inleder vår vistelse i Krakow med en stadsrundtur tillsammans med vår lokalguide Justyna, som även talar svenska. Vi startar vår guidning i ghettot och de judiska kvarteren, varefter vi fortsätter till fots mot Wavelkullen, där vi besöker slottet och katedralen. Från Wavelkullen går vi längs Krakows gamla gator in mot Stora Torget "Rynek Glowny" som en gång var Europas största torg. Här bekantar vi oss med Mariakyrkan. Vi får även möjlighet till lunch i staden och lite shopping. På kvällen gemensam middag på restaurang Ariel i judiska kvarteret.

Lördag 21.4

Efter frukosten startar vår buss mot koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau, som ligger i närheten av den lilla staden Oswiecim. Auschwitz-Birkenau var under andra världskriget skådeplatsen för en del av de grymmaste händelserna i vår världshistoria. Besöket omfattar besök i baracker, minnesutställningar och vandring på området. Guidning med svensktalande guide. Lunchen intas på en restaurang invid Auschwitz. På eftermiddagen återvänder vi tillbaka till Krakow. På kvällen fri samvaro.

Söndag 22.4

På dagens program hör en utflykt till Polens mest kända vintersemesterort Zakopane som ligger i södra Polen på nordsidan av Karpaterna, vid foten av de majestätiska Tatrabergen. Zakopane har idag ca. 27.000 invånare. Eero Mäntyranta tog guld i 30 km skidåkning i VM i Zakopane 1962. Ifall vädret tillåter har vi har möjlighet att åka upp till toppen med Gubalowka tåget samt med hissen upp i hoppbacken för att njuta av de fina vyerna. Möjlighet till lunch i byn.

Måndag 23.4

Dagens utflykt går till den intressanta saltgruvan Wieliczka, som ligger öster om Kraków. Vi tar oss ner i gruvan via bekväma trätrappor och upp tillbaka med hiss. Gruvan ligger utanför Kraków i södra Polen, rakt under staden Wieliczka. Under Andra världskriget, användes en del av saltgruvan av den tyska ockupationsmakten till förvaring och produktion av krigsmateriel. År 1978 blev Saltgruvan i Wieliczka ett av de första tolv världsarven på UNESCO:s nyinstiftade världsarvslista. Gruvan har ca 1,5 miljoner besökare per år. Den har varit i drift sedan 1200-talet och är en av världens äldsta saltgruvor i kontinuerlig drift. Lunchen intas i restaurang som finns i saltgruvan.

Tisdag 24.4

Efter frukosten start till flygplatsen. Vi anländer till Helsingfors-Vanda flygplats kl. 13.15 och tar tåget från flygplatsen till Österbotten.

 

Fakta om resan

Resedatum: 19-24.4.2018, torsdag-tisdag, 5 nätter

Pris, vuxen i euro:
Från Österbotten 990 € (delat dubbelrum)
Enkelrumstillägg 185 €

I priset ingår

- Tåg från Österbotten-Helsingfors-Vanda flygplats t/r
- Finnairs regulärflyg och flygskatter
- Logi i dubbelrum på aparthotell i Krakóws absoluta centrum (ingen hiss)
- 5xfrukost, 2xlunch, gemensam avslutningsmiddag
- Guidad stadsrundtur till fots (svenskspråkig guide)
- Guidad besök till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau (heldagsbesök)
- Besök till Polens mest kända vintersemesterort Zakopane (heldagsbesök)
- Besök till saltgruvan Wieliczka (halvdagsbesök)
- Inträden
- Busstransfer i Polen
- Reseledarens tjänster

I priset ingår inte

- Ev. tilläggsinträden
- Måltidsdrycker
- Reseförsäkring

Bra att veta

- Giltigt pass
- Valuta är den polska zlotyn
- Ta reseförsäkring

 

Övrigt

Under hösten hålls 1-2 kurskvällar med information om förintelsen och judeförföljelsen i Polen och Kraków. Även fotoförevisning från tidigare resor och lästips inför resan.

 

Välkommen med!

Anmälningar och förfrågningar görs till:
carola.wiik@kvarnen.fi
eller 050-302 3670.